NWA 1664 -meteoriitti

NWA 1664 -meteoriitti

Jatketaan vielä viimeisellä kokoelmastani löytyvällä kivimeteoriitilla, joka myöskin kuuluu akondriitteihin.

Tämä meteoriitin sirpale on hyvin todennäköisesti lähtöisin 4 Vesta -asteroidilta tai ainakin varmasti 4 Vestan kaltaiselta asteroidilta (joita tunnetaan ne kaksi kappaletta, kuten aikaisemmin kerroin).

NWA 1664 -meteoriitti, 4 Vesta -asteroidilta.
NWA 1664 -meteoriitti, 4 Vesta -asteroidilta.

Virallinen nimi: NWA 1664
Sijainti: Tabelbala, Algeria
Löydetty massa: 6,31 kg
Nähty putoaminen: Ei
Pudonnut:
Löydetty: Helmikuu 2002
Luokitus: Akondriitti (Howardite)
Massa: 80 mg

North West Africa 1664 -meteoriitti kuuluu akondriittien alaluokan HED-ryhmään (Howardiitit-Eukriitit-Diogeniitit), josta se edustaa howardiittejä. Näistä howardiitit ja eukriitit ovat asteroidin pintakerroksesta olevaa kiveä/pölyä. Diogeniitit ovat lähtöisin syvältä asteroidin kuoren alta. Yleensä NWA 1664 linkitetään NWA 1769 -meteoriittiin, sillä niiden on uskottu olevan pari mutta tämä on kumottu Barratin 2009 tekemässä julkaisussa, jossa todetaan, etteivät ne voi olla peräisin samasta emokappaleesta.

Howardiitit ovat monimutkaisia polymiktisia breksioita. Eli suomennettuna niissä on useiden kivilajien kappaleita, jotka koostuvat särmikkäistä murskaleista.

Tämän kyseisen yksilön on luokitellut Wienin luonontieteellinen museo ja sen kerrotaan sisältävän monimuotoisesti laseja sekä KREEP:iä. Avatakseni sekavaa lyhennettä “K” viittaa kaliumiin, “REE” on Rare Earth Elements, eli harvinaiset maametallit ja “P” fosfori.

Meteoriitti on koostomukseltaan runsas-kaliuminen, vähämagnesiuminen ja siinä on runsas-rautaisia pyrokseenejä, eli ketjusilikaatteja.

Nippelitietona mainittakoon meteoriitin sisältämän kaliumin olevan sen isotooppia numero 40, eli se on radioaktiivinen beetasäteilijä.

Edelliset:
Nakhla-meteoriitti (Kivimeteoriitti, akondriitti, mars-meteoriitti, nakhliitti)
Tissint-meteoriitti (Kivimeteoriitti, akondriitti, mars-meteoriitti, shergottiitti)
NWA 4483 (Kivimeteoriitti, akondriitti, kuu-meteoriitti)
Chelyabinsk (Kivimeteoriitti, kondriitti, LL5)